Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školy v Japonsku

12. 1. 2012

Japonský školní systém

Povinná školní docházka začíná dětem v Japonsku v šesti letech a trvá devět let. Nejprve děti navštěvují šestiletou základní školu. Po šesté třídě odcházejí na nižší střední školu, která má tři ročníky. Jednotlivé stupně škol fungují zcela odděleně a nezávisle na sobě.

Po absolvování nižší střední školy pokračuje zhruba 95% dětí ve studiu na vyšší střední škole, která má opět tři ročníky a není ukončena žádnou závěrečnou zkouškou připomínající naši zkoušku maturitní. Zbývajících 5% dětí se vyučí nějaké řemeslo nebo jdou rovnou pracovat.

Ze střední školy odchází přibližně 35% studentů na univerzity, 10% na dvouleté college (fakulty), a 25% absolventů střední školy získává odbornou kvalifikaci vyučením


 

Školní docházka

Školní rok, který v Japonsku začíná v dubnu, je rozdělen do tří částí. První část školního roku trvá od dubna do července. Ve druhé polovině července začínají letní prázdniny, které končí v srpnu. Druhá část školního roku trvá od září do prosince a je ukončena novoročními prázdninami. Poslední, třetí část školního roku trvá od ledna do března a od začátku dalšího školního roku ji dělí dvoutýdenní prázdniny. Na základních školách a na většině středních škol dostávají děti vysvědčení na konci každého období, tedy třikrát za rok.

Vyučovací hodina na základní škole trvá 45 minut, na střední škole 50 minut.

Vyučování

Na základních školách je výuka obvykle vedena "hravou formou".s mnoha exkurzemi,pokusy apod. Děti jsou zde vedeny k samostatnosti a rozvoji myšlení. Tento způsob výuky obvykle pokračuje i na nižších středních školách, ale na vyšších středních školách již vše sklouzne k drilování a memorování, aby studenti byli připraveni na přijímací zkoušky na univerzity.


Uniformy

Na základní škole děti ještě nenosí školní uniformu, mají jen stejné tašky na záda (děvčata červené a chlapci černé) a v některých školách jednotné oblečení na tělocvik. Školní uniformy oblékají až s nástupem na nižší střední školu. V této době, přes to, že to není povinné, je většina dětí i stejně ostříhána. Děvčata mají polodlouhé mikádo, často stažené do dvou culíků, a chlapci krátký sestřih na ježka.

vbc
školní uniformy
uni2
uni
uni3
obchod s uniformami
uni4
tělocvik
gjhfg
vyučování
bnv
obědy :D
o
oo
ooo
oooo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář